De Zeilclub

Zeilclub ABN AMRO bestaat uit een groep (oud) ABN AMRO collega’s die graag samen het water opgaat. De club wordt geheel gerund door vrijwilligers: het onderhoud wordt gedaan door een enthousiaste groep van bootsmannen en de zeillessen worden gegeven door onze eigen leden (die hier uiteraard voor zijn opgeleid). Centraal staat de belangstelling voor de zeilsport en de meeste activiteiten vinden dan ook op het water plaats. Maar daarnaast organiseren we ook de nodige evenementen aan wal.

 

Zeilvloot

Onze zeilvloot bestaat uit de volgende boten:

  • Open zeilboten

De 3 open zeilboten van de Zeilclub zijn allen van het type Randmeer en liggen in Jachthaven Dragt in Aalsmeer. Vanuit hier kan je varen op de Westeinderplassen. Bij de Florijn (een van de open zeilboten) hebben we ook een prachtige dektent, waardoor je met deze boot ook meerdaagse tochten maken, bijvoorbeeld over de Westeinderplassen naar de Braassem en de Kaag. De open zeilboten zijn bij uitstek geschikt om in te leren zeilen. De lessen hiervoor vinden altijd in het voorjaar (vanaf mei) plaats.

  • Kajuitzeiljachten

Naast de open zeilboten heeft de Zeilclub 3 kajuitzeiljachten, die in grootte verschillen. De Tikkie (een Etap 26i) ligt – net zoals de open zeilboten – in jachthaven Dragt in Aalsmeer. In de zomerperiode verhuist de Tikkie voor een periode van 8 weken naar Heeg, een mooie uitvalsbasis voor het verkennen van de Friese meren. De iDEAL (een Beneteau 31) en SEPA (Hanse 35) liggen in het voorjaar in Volendam, van waaruit de lessen motormanoeuvreren worden gegeven. Daarna worden deze beide jachten overgevaren naar Andijk. Vanuit Andijk zijn de mooie stadjes aan het IJsselmeer goed te bereiken en ook ben je relatief snel op de Waddenzee. De SEPA gaat in de zomerperiode vaak 2 maanden naar het Zeeuwse Herkingen, om leden van de Zeilclub de mogelijkheid te bieden om ook de Zeeuwse wateren te verkennen.

 

Het mooie is dat de open zeilboten gratis te gebruiken zijn voor leden van de Zeilclub! De kajuitzeiljachten zijn beschikbaar voor verhuur. De tarieven voor het huren van een van deze boten liggen (ver) onder de tarieven van commerciële verhuurders, een mooi voordeel voor de leden van de Zeilclub. Vanzelfsprekend is het vereist dat je de boot goed kunt schipperen. Daarom moet je beschikken over (i) de juiste vaardigheidsbrevetten,  en (ii) aantekeningen voor de vaargebieden waarin je bevoegd bent om te varen. Dit wordt doorgaans tijdens het opleidingstraject beoordeeld. Neem je niet deel aan het opleidingstraject, maar heb je veel ervaring op de open zeilboten of de kajuitzeiljachten? Dan kunnen we samen overleggen hoe we je vaardigheden kunnen beoordelen. Wel vinden we het clubgevoel van de ABN AMRO Zeilclub heel belangrijk (we zijn immers geen commerciële verhuurorganisatie). Daarom vinden we het belangrijk dat je eerst eens deelneemt aan een tocht, ook als je al goed kunt varen.

 

Opleidingstraject

  • Praktijkcursussen

De Zeilclub heeft een eigen opleidingstraject. Op de open zeilboten leer je de beginselen van het zeilen. Daarna kan je je opleiding vervolgen op de kajuitzeiljachten. Daar leer je met name hoe je op de motor moet manoeuvreren in bijvoorbeeld havens en sluizen. Als je al over (enige) ervaring beschikt, bestaat de mogelijkheid om met een ervaren instructeur open zeilboten of kajuitzeiljacht proef te varen waarna bepaald wordt waar je in het opleidingstraject kunt instappen.

  • Theoriecursussen

Verder verzorgt de Zeilclub iedere winter een cursus Klein Vaarbewijs I & II. Deze cursus wordt gegeven door een van onze leden en bestaat uit online videolessen en fysieke en online bijeenkomsten voor extra uitleg, toepassing, feedback en samenwerkingsopdrachten.

 

Tochten

De Zeilclub organiseert verschillende zeiltochten onder leiding van ervaren instructeurs. Voor deelname aan de tochten heb je dan ook geen zeilervaring nodig. Op de website van de Zeilclub (www.zcaab.nl) kan je zien welke tochten de komende periode gepland staan. Ook kan je je hier opgeven voor deelname.

Zeilclub

De Zeilclub heeft als missie om (ex-)medewerkers van ABN AMRO en hun familieleden of vrienden in contact te brengen met en enthousiast te maken voor het zeilen.

 

Wil je lid worden

 


Activiteiten

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

Doel

De Zeilclub bestaat uit een enthousiaste groep (oud) ABN AMRO collega's die met elkaar de zeilsport beoefenen. Het doel van de Zeilclub is sinds de oprichting in 1947 onveranderd gebleven:

"gezelligheid en ontspanning op het water, waarbij zowel beginnende als gevorderde zeilers in open boten en kajuitzeiljachten het water op gaan.”