Cursus openzeilboten

Je wordt opgeleid tot (zelfstandig) schipper openzeilboot. Na succesvolle beëindiging van de training ontvang je het O-brevet. Daarnaast krijg je het V1-brevet uitgereikt waarmee je op plassen en kleine meren mag gaan zeilen. Je ontvangt een A-brevet als je onvoldoende ervaren wordt geacht om zelfstandig te gaan varen maar wel voldoende ervaring hebt opgedaan om samen met een ander lid met O-brevet of A-brevet te gaan varen. Om het O-brevet of A-brevet te kunnen halen moet tevens een door de club afgenomen theorie-examen worden gehaald. Om je op dit examen voor te bereiden, wordt tijdens de zeilavonden regelmatig aandacht besteed aan de benodigde theoretische kennis.

 

Tijdens de openzeilboot cursus worden de beginselen van het zeilen bijgebracht. Je vaart onder begeleiding van een instructeur die je de fijne kneepjes van het zeilen bijbrengt. In de periode van mei tot augustus volg je elke week op een doordeweekse avond (van jouw voorkeur) les op de Westeinderplassen in Aalsmeer. De enige voorwaarde is dat je kunt zwemmen.


Naast de praktische ervaring die je opdoet op de boten, zit er ook nog een klein stukje theorie aan het lesprogramma vast. Dat wordt afgesloten met een examen in de maand juni. Als je na enkele weken les goede vorderingen hebt gemaakt, kun je in augustus je zeilbrevet in ontvangst nemen en mag je vervolgens zelfstandig op pad gaan met één van de openzeilboten.