Opleidingsprogramma

Volgens het opleidingsplan van de Zeilclub kan je starten als beginnend schipper op de open zeilboten en eindigen als zelfstandig schipper op de kajuitzeiljachten. Op de open zeilboten leer je de beginselen van het zeilen. Daarna kan je je opleiding vervolgen op de kajuitzeiljachten. Daar leer je met name hoe je op de motor moet manoeuvreren in bijvoorbeeld havens en sluizen. Als je al over (enige) ervaring beschikt, bestaat de mogelijkheid om met een ervaren instructeur open zeilboten of kajuitzeiljacht proef te varen waarna bepaald wordt waar je in het opleidingstraject kunt instappen.

Brevetten en vaargebieden

In ons opleidingsprogramma maken we gebruik van interne brevetten (vergelijkbaar met het CWO systeem). Daarnaast kan je aantekeningen behalen voor verschillende vaargebieden. De brevetten en aantekeningen bepalen van welke zeilboten van de Zeilclub je zelfstandig gebruik mag maken en op welke wateren je mag varen. Om met de kajuitzeiljachten iDEAL en S€PA te mogen varen is het bezit van het Klein Vaarbewijs en het Basis Certificaat Marifonie altijd verplicht.

 

Het opleidingsprogramma en de verschillende brevetten & vaargebieden die je kunt behalen is ook nader toegelicht in de reglementen.